de digitale IWI-collectie
vanaf 2005
wat is de digitale collectie?
52.199 foto’s uit de 563 fotoalbums, gescand op foto-, pagina- en albumniveau; 6.185 prentbriefkaarten, 444 geografische kaarten en stadplattegronden enkelvoudig gescand, 9.658 losse foto’s tweezijdig gescand en op IWI-norm beschreven. 460 museale voorwerpen als thumbnail toegevoegd aan de beschrijving; 145 ingelijste prenten als thumbnail aan de beschrijving toegevoegd, de omslagen van de 482 zkw's (zeldzame, kostbare en/of kwestbare werken) als thumbnails aan de titelbeschrijvingen toegevoegd. In 2009 zijn de 9000 titelbeschrijvingen die de IWI-biblotheek ontsluiten gedigitaliseerd, geünificeerd en aan de digitale collectie toegevoegd, in 2010 gevolgd door de ca 30.000 items uit het Documentenacrhief.
is de digitale collectie nu compleet?
nee nog niet, in 2009 zijn de 700 zogenaamde 'kolongbrieven' uit het documentenarchief gescand, maar nog niet digitaal toegankelijk gemaakt. Hetzelfde geldt voor een aantal 78-toerenplaten uit het Geluidarchief die in 2007 voor Krontjongan werden gedigitaliseerd. Vanaf 2010 is de IWI-collectie ook toegankelijk via het project Aangespoeld op de gelijknamige pagina van de website. Aangespoeld vertelt de geschiedenis van de Indische cultuur aan de hand van de levensverhalen van Indische cultuurdragers en items uit de IWI-collectie.
is de fysieke collectie hiermee buiten bereik geraakt?
integendeel zelfs. De fysieke collectie is bij drie erfgoedinstellingen in Nederland ondergebracht en is daardoor dagelijks te raadplegen. Het beeldmateriaal is overgedragen het Tropenmuseum Nationaal Museum van Wereldculturen (NMvW) in Amsterdam, de Bibliotheek en de Realia aan Museum Bronbeek in Arnhem, en het documentenarchief en het beeld- en geluidarchief zijn bij het KITLV in Leiden ondergebracht en nu te raadplegen via de Universiteitsbibliotheek Leiden. Bij de treffers op de website worden de nieuwe verblijfplaatsen van de fysieke objecten vermeld.